Mode-designere

Her kan du læse lidt om nogle af de designerne, hvor vi i Silkehuset får vores restpartier af stof fra.

Alberta Ferretti er italiensk mode designer og dameskrædder. I 1968 åbnede Alberta Ferretti sin første lille butik, kaldet Jolly, i Cattolica. Hun designet sin første kollektion i 1973 og begyndte at vise sæsonbestemte kollektioner i Milano i 1981. Ferretti er kendt for sine designs med flotte draperinger i skønne tekstiler.

Armani er italiensk og har hovedsæde i Milano. Deres hovedprodukt er designertøj, men de sælger også parfume, kosmetik, ure og møbler bl.a. under mærkerne: Giorgio Armani, Armani Collezioni, Emporio Armani, Armani Jeans, Armani Junior, Armani Exchange A|X, Armani Casa. Selskabet har 4.700 ansatte og har 56 fabrikker over hele verden.

Selskabet blev startet  i 1975 af den italienske designer Giorgio Armani og hans kompagnon Sergio Galeotti. Armani skabte deres første succes på deres designertøj til mænd.

Calvin Klein, født Richard Klein  d. 19. november 1942 i Bronx, New York.

Calvin Klein lavede i 1968 sit eget tøjmærke med navnet " Calvin Klein". Calvin Klein er nok mest kendt for at lave herreundertøj, cowboybukser og parfume, men  laver i dag også dameundertøj, smykker, makeup og sengetøj.

Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel 1883-1971 var fransk modeskaber og grundlagde modehuset -Chanel. Hun er specielt kendt for parfumen Chanel No 5- og den kjole, alle kvinder i dag har i garderoben: den lille sorte. I dag er Chanel et internationalt modehus, der er anerkendt over hele verden. Blandt Chanels mest populære produkter findes Chanel taskerne, skoene, kjolerne, jakkesættene, parfumerne og makeuppen.

Coco Chanels filosofi med mandeinspirerede kreationer og forfølgelsen af enkelhed gjorde hende til en meget vigtig karakter i det 20. århundredes modehistorie. Hendes ekstraordinære indflydelse gjorde, at hun var den eneste person inden for sit felt, der blev nævnt i "Time 100: The most Important people of the Century".

Chanel blev hattemager i 1910 og åbnede en butik på 21 rue Cambon, kaldet Chanel Modes. Chanel brød for alvor igennem som designer, da teaterskuespillerinden Gabrielle Dorizat brugte en af hendes hatte i F Noziere's skuespil "Bel Ami" i 1912. I 1913, etablerede Chanel en butik i Deauville, hvor hun introducerede luxuriøst casual tøj til fritid og sport.

Chanel igangsatte sin karriere som modeskaber, da hun åbnede sin næste butik, kaldet Chanel-Biarritz i 1915. Fashionabelt som i Deauville, skabte Chanel løst behageligt tøj, lavet i jersey, et materiale der typisk på den tid blev brugt til mandeundertøj. I 1919 var Chanel kendt som designer og etablerede sit modehus på 31 rue Cambon.

Coco Chanel er  en af de mest indflydelsesrige modedesignere i historien.

Dolce & Gabbana er et italiensk design startet af Domenico Dolce og Stefano Gabbana..

Stefano Gabbana har studerede grafisk design, mens Domenico Dolce er uddannet indenfor modeverdenen.

Parret, der både er  forretningspartnere og partnere i hverdagen, mødte hinanden i 1980 i Venedig, hvor de begge arbejdede. De begyndte sammen at designe tøj i 1982 og slog i 1985 deres navne sammen, da arrangørerne af “Milano Collezioni” inviterede dem til at tage del i et modeshow for nye talenter.

I 1986 præsenterede de deres første selvstændige kollektion som blev anerkendt verdenen over. Fire år senere udgav de deres første herrekollektion og åbnede samme år en butik med kvindetøj i Milano.

I 1994 lancerede Domenico Dolce og Stefano Gabbana en anden version af Dolce & Gabbana ved navn D&G.

D&G er et modemærke inspireret af gadelivet, musik og alt hvad der sker i nuet. D&G er Dolce & Gabbanas ungdomslinje og giver udtryk for en personlig stil, der er fri for begrænsninger og forudfattede holdninger.

Generelt fokuserer Dolce & Gabbana på luksus materialer og koster derfor en smule mere end underlinjen D&G. D&G mærket har altid været et mærke, der har skilt sig ud fra mængden ved, at være originalt og ukontroversielt, men inspireret af glamour, rock n' roll og glitrende romantik.

Firmaet ligger i Milano og stifternes er i dag ikke sammen privat, men firmaet fortsætter og de  designer fortsat sammen.

Etro er et italiensk luksus modehus, der producerer ready to wear , smykker, accessories, lædervarer, tekstiler, home-decor og parfume. Virksomheden blev grundlagt i 1968 af Gimmo Etro, og det er stadig et familiefortagende den dag i dag.

Gerolamo "Gimmo" Etro, en verden rejsende, uddannet i økonomi, etableret sit egen Prét-á-Porter og haute couture virksomhed.

I dag ledes virksomheden af hans fire børn: Jacopo administrerer tekstiler, lædervarer og home collection, Kean er ansvarlig for herretøj, Ippolito er den administrerende direktør og Veronica er ansvarlig for kvindernes kollektioner.

Paisley mønsteret er en konstant inspiration for Etro. Mønstret er et gammelt dekorativt element oprindeligt fra Persien, som symbolisere daddelpalmen som repræsentere livets træ. Mønsteret var meget brugt på ædle håndvævede indiske tekstiler, indtil det senere blev taget i brug på sjaler.  

Gianni Versace normalt betegnes som Versace,  er grundlagt af Gianni Versace i 1978.

Den første Versace butik blev åbnet i Milano i 1978. I 1994 vandt  mærket international anerkendelse på grund af "Black Versace kjole båret af Elizabeth Hurley".

Gianni Versace døde i 1997og  hans søster Donatella Versace, tidligere næstformand, overtog som kreativ direktør og hans ældre bror Santo Versace blev administrerende direktør. Donatellas datter Allegra Versace arvede 50 procent af aktierne i selskabet ved Gianni Versaces død.

Den første boutique udenfor Italien blev åbnet i Glasgow i  i Skotland i 1991. Det første luksus Versace hotel, Palazzo Versace åbnede 15. september 2000 i Australien.

Guccio Gucci havde i en årrække arbejdet på London Savoy Hotel, hvor han havde tilegnet sig en viden om, hvad der appellerede til den engelske overklasse. Sin viden tog han i begyndelsen af 1921'erne med hjem til sin fødeby Firenze.

I Firenze udnyttede han sin viden og åbnede en forretning, som i første omgang beskæftigede sig med lædervarer og tasker. Toscanas håndværkere skulle siden hen vise sig at være de rigtige til at føre Guccis visioner ud i livet.

I løbet af en kort årrække fik mærket Gucci stor succes. Det lykkedes for Gucci at skabe sig et ry som et eksklusivt mærke. Via det nyvundne ry blev Guccis varer nogle af de mest eftertragtede blandt den mere sofistikerede del af det europæiske publikum. Desuden blev varesortimentet nu udvidet til udover tasker, at indeholde kufferter, handsker, sko og bælter. De nye produkter blev hurtigt et hit.

I 1953døde grundlæggeren, Guccio Gucci og Guccios fire sønner valgte alle at gå i deres fars fodspor og overtage driften af virksomheden i et stort familiesamarbejde.

I 1960'erne tilføjes endnu et tillægsord til striben som beskriver Gucci. Ordet er tidløs. Gucci blev synonym  med tidløs elegance. Flere kendisser blev direkte og indirekte reklamesøjler for varemærket. I slutningen af 1960’erne opstår Guccis velkendte G-logo, som siden har indtaget verden.

Kenzo Takada er født 27. februar i 1939 i Japan er modedesigner. Han er også grundlægger af Kenzo, et verdensomspændende mærke af parfume, hudplejeprodukter og tøj, og er i øjeblikket den fungerende ærespræsident for Couture Federation. .

Efter endt uddannelse bosatte han sig i Paris i 1964. Han forsøgte at komme ind i modemiljøet ved blandt andet sælge sine skitser.

Kenzo arbejdes for virksomheder i Tokyo og Paris før han slog igennem med eget brand. Hans succes startede i 1970 og  i løbet af dette år  præsenterede han sin første udstilling på Vivienne Gallery, åbnede sin første butik, "Jungle Jap" og en af hans modeller dukkede op i forsiden af ELLE.  

Hans første herre kollektion blev lanceret i 1983. I 1988 kom  hans parfume linje til kvinder og i 1991 lancerede han sin første herreparfume. I 2001 blev en  hudpleje linje lanceret..

Max Mara er et luksus italiensk modehus. Achille Maramotti begyndte, at designe couture tøj i 1947, men officielt oprettet Max Mara modehus i 1951. Ordet "Mara" er en forkortelse af hans efternavn, mens "Max" er valgt for at styrke mærkets navn og give det et mere internationalt præg.

Maramotti var en af de første mænd til at forestille, at industrielle processer kunne støtte produktion af høj kvalitet designer tøj og dermed bliver forløberen for det nuværende begreb ready-to-wear. Virksomheden er stadig ejet af Maramotti familien.

Achille Maramotti blev født den 7. januar 1927 og døde i 2005. Hans sønner Luigi og Ignazio og hans datter Ludovica kører familievirksomheden. Achille Maramotti var en stor kunstsamler og hans samling af moderne kunst fra Europa og Amerika er åben for offentligheden.

Missoni er et high-end italienske modehus med base i Varese . De er kendt for deres farverige strikvarer. Firmaet blev grundlagt af Ottavio  ("Tai"), og Rosita Missoni i 1953.

Ottavio og Rosita Missoni åbnede deres første butik i Gallarate, ikke langt fra Rosita hjem landsby. De præsenterede deres første kollektion under Missoni i Milano i 1958. Missoni nåede toppen af sin indflydelse i modeverdenen i begyndelsen af 1970'erne.

Rosita Missoni mistet interessen for mode i 1990'erne, og blev efterfulgt af hendes datter Angela i 1998, mens Rosita overtog Missoni Home.

I februar 2014 hyrede Angela Missoni, Rosella Jardini, tidligere kreativ direktør for Mochino, som konsulent.

Moschino er et italiensk luksus modehuse, specialiseret i ready-to-wear, læder og modetilbehør, sko, tasker, parfume osv.

Mærket blev oprindeligt skabt i 1983 af den nu afdøde Franco Moschino (1950-1994). Moschino og hans tøjmærke blev berømt for sin innovative, farverige og  nogle gange excentriske design.. Efter Moschino alt for tidlige død blev Rossella Jardini, hans tidligere assistent, rollen kreativ direktør.

Den 25. februar 2010 blev hotel "Maison Moschino" indviet i Milano på Viale Monte Grappa 12, beliggende i en neoklassisk bygning, der engang var byens første banegård, og som nu er i centrum for det, der er ved at blive det moderne centrum af det 21. århundrede Milano.

Prada er italiensk producent af mode til mænd og kvinder, og hører i dag til blandt de ledende designere i modebranchen. Prada's tøj opfattes generelt som et statussymbol.

Virksomheden blev grundlagt i 1913 af Mario Prada, men det var først da barnebarnet Miuccia Prada i 1987 fik kontrol over firmaet, at det gik fra at være en lille lædervareproducent til det store verdenskendte modehus. Hidtil havde produktionen kun omfattet tasker og diverse rejseudstyr.

Miuccia Prada begyndte allerede i 1978 at designe tøj og accesories i elegant, boheme-agtig stil. Prada begyndte i 2006 også at markedsføre parfume, og  i 2007 lancerede de  mobiltelefonen LG Prada (KE850) i samarbejde med LG Electronics.

Roberto Cavalli er født i 1940 i Firenze, Toscana. Han er kendt for sine eksotiske prints og for at skabe sandblæst look til jeans. Han er far til modedesigner Danielle Cavalli.

I 1994 præsenterede Cavalli de første sand-blæste jeans. I december samme år, åbnede han butikker i Saint Barth, i det franske Caribien, efterfulgt af andre i Venedig og Saint-Tropez.

I dag er Roberto Cavallis hovedkollektion solgt i over halvtreds lande verden og  derudover har han  designet RC Menswear samt de unges kollektion  Just Cavalli, der blev lanceret i 1998, og som i dag omfatter herretøj, dametøj og tilbehør, briller, ure, smykker, parfume , undertøj og badetøj.

 I 2002 åbnede Cavalli sin første café-butik i Firenze, tapetserede den med  det karakteristiske dyreprint. Denne blev efterfulgt af åbningen i Milano for Just Cavalli caféen ved Torre Branca og en anden butik på Via della Spiga.  

Salvatore Ferragamo levede fra 1898 til 1960 og var en italiensk sko designer. Han arbejdede med  mange Hollywood-stjerner i 1920'erne. Hans videnskabelige og kreativ tilgang til sko opfostrede mange nyskabelser såsom kile hæl og bur hæl. Filmstjerner og berømtheder fortsatte med at handle hos hans firma, som har udviklet sig til et imperium som spænder over hele verden.

Ferrragamo åbnede en lille butik i hans forældres hjem. I 1914,emigrerede hen til Boston, hvor en af hans brødre arbejdede på en cowboy støvle fabrik. I Hollywood åbnede han sin første butik, hvor han lavede  reparationer og fremstillet sko efter mål. .

Efter at have tilbragt 13 år i USA vendte Ferragamo tilbage til Italien i 1927. Han begyndte at lave  sko for de rigeste og mest magtfulde kvinder i århundredet, fra Eva Peron til Marilyn Monroe.

Ferragamo udvidet sin virksomhed i løbet af 1950'erne til en arbejdsstyrke på omkring 700  håndværkere, der producerede 350 par håndlavede sko om dagen.

Salvatore Ferragamo døde i 1960 i en alder af 62, men hans navn lever videre som en international virksomhed, som har udvidet sine aktiviteter til også at omfatte luksus sko, tasker, briller, silke tilbehør, ure, parfume og en ready-to-wear kollektion. Ved hans død overtog  hans kone Wanda og senere deres seks børn virksomheden.