Silkeguide

Silke er nok det mest anvendte stof til brudekjoler. Silkestoffets glans og spil med skygger og reflekser gør kjolen til en oplevelse, og silkens naturfibre gør brudekjolen behagelig at bære i alle bryllupsdagens mange varme og lykkelige timer.

Silke kan væves med mange forskellige overflader og tykkelser, og kan indfarves i mættede og intense farver, men også i de mange sarte nuancer af elfenben, champagne og creme, som er så smukke til brudekjoler.

Råsilke
Råsilke og matkasilke er meget rustikke håndvævede silketyper med meget synlige tykkere tråde, hvorimod den såkaldte thaisilke og dupion har en noget mere ensartet overflade. De mest kendte og efterspurgte silkestoffer er dog oftest meget ensartede og glatte i overfladen.

Blonder
Blondestoffet blev oprindeligt kniplet af meget tynde silketråde eller bomuldstråde, så når skrædderne sad med deres nåle, så det ud som om de blot lavede bevægelser i luften. I dag kan man få blondestoffer lavet af silke, bomuld og kunststoffer. Stofferne fremstilles også med sølv eller guldtråde, og der kan sys perler, sten og pailletter på blonden. Blonderne har ofte navn efter de franske byer, som oprindeligt specialiserede sig i fremstillingen, såsom Chantilly, Valencienne og Calais.

Velour
Oprindeligt blev velour (fløjl) vævet udelukkende af silke. I dag fremstilles velour også af bomuld og viskose. Til en brudekjole er velour helt specielt og meget behageligt. Velour har lidt længere og blødere luv end fløjl og plys. Velour kan også fås ”udbrændt”, således at der ved ætsning i stoffet er dannet et mønster på en halvgennemsigtig baggrund.

Taft
Et levende stof med en stivhed og knitren, som gør visse typer kjoler helt specielle. Taften er blevet brugt til adelens og hoffets store kjoler langt tilbage i tiden, altid vævet af silketråde. Taften er især smuk, når den er vævet changerende, d.v.s. med silketråde som er indfarvet i forskellige matchende nuancer.

Tyll
Silketyll er meget sart og porøst stof, som er nemt at rive i stykker. Tyll anvendes ikke kun til brudeslør, men også som draperet stof på nederdelen eller overdelen. Stoffet stammer oprindeligt fra den franske by Tulle. Stoffet giver et alfeagtigt og yndigt udseende til brudekjolen. Tyll fremstilles også af bomuld eller nylon (ofte kaldet brudetyll), og der lægges ofte lette broderier på tyllen.

Chiffon
Også her findes mange varianter, men kendetegnende for chiffon er dens gennemsigtighed, lethed og romantiske flagren, som gør den så eftertragtet til brudekjoler. Ofte skal der flere lag chiffon til en kjole for at understrege letheden, og for at bevare anstændigheden.

Crepe de chine
Silke crepe de chine er vævet, så stoffet falder tungt og blødt, og er derfor velegnet til kropsnære og draperede kjoler. Stoffet findes i mange tykkelser. Blandt de letteste finder man crepe georgette, som er lidt ru i grebet, og som oftest er halvgennemsigtig. Meget smuk til kjoler i empire stil. De tungere typer som dobbelt crepe er fantastiske til store kjoler.

Crepe Satin
En helt særlig væveteknik får dette stof til at være glat og skinnende på den ene side og mat på den anden. Silke satin falder også meget tungt, så der kun ses lodrette folder, mens man står op. Derfor bruges stoffet oftest til slanke, kropsnære kjoler. Satin væves også i polyester (kaldet brudesatin), som er noget billigere end silke, men ikke så behagelig at have på.

En anden vævning er duchesse satin, som har et federe og stivere greb end crepe satin. Derfor bruges silke duchesse satin gerne til brudekjoler med stor nederdel og eventuelt slæb.

Damask
Teknikken med at væve mønstre ind i stoffet (jacquard vævning) kender vi nok bedst fra ensfarvede duge, hvor mønstret træder frem som tone i tone. Det var Marco Polo, der sidst i 12. hundredetallet bragte stoffet med sig hjem fra Orienten til Venedig. Navnet stammer fra Damaskus, hvor Marco Polo omladede sine varer. Damask er ret kraftig og velegnet til corsager eller til hele kjoler i enkle snit, hvor mønstret kommer til sin ret.

Organza
Silke organza er ganske tyndt og stift, og bruges derfor til at underfore andre silkestoffer med, så de bærer sig smukkere og ikke krøller så meget. Organza kan også lægges over kjolen som et svævende lag, der skaber en 3-dimensional effekt. Meget smuk er en organza med lette broderier.